Megachile pluto, albina gigantică

Aug 24, 2019

pluto2.jpg

Insulele Moluce de Nord sunt un lanț de insule care fac parte din arhipelagul indonezian. Aici vom găsi superba atracție turistică Bali și cafeaua javaneză. Insulele nordice nu sunt la fel de mari precum cele din sud, însă adăpostesc o comoară biologică. Pe insulele Tidore, Bacan și Halmahera trăiește cea mai mare albină din lume.


Numită oficial și „albina gigantică a lui Wallace”, Megachile pluto a fost denumită după naturalistul care, în 1858, a descoperit pentru prima dată această insectă: Alfred Russel Wallace, scrie incredibilia.ro. Conform BBC, acesta a fost un savant de seamă, deși numele său s-a pierdut în negura istoriei. Cei mai mulți au auzit de partenerul său, cu care a dezvoltat o teorie foarte importantă: Charles Darwin. Deși Wallace a descoperit primul cea mai mare albină din lume, nu i-a făcut o publicitate prea mare. Abia după un secol, în 1981, un entomolog american a confirmat existența albinei, după ce a examinat șase cuiburi diferite de pe aceste insule.

pluto1.jpg

Megachile pluto își construiește cuibul în mușuroaiele termitelor, folosind rășina lipicioasă a copacilor pentru a-l apăra de invazia termitelor. Mușuroaiele de termite apără cuiburile de prădători. Cuiburile sunt atât de bine ascunse, încât nici localnicii nu știu unde se află. Însă la începutul lui 2019, o echipă formată din entomologul Eli Wyman și fotograful Clay Bolt au confirmat din nou existența albinei, după 38 de ani de tăcere.

pluto4.jpg

Femela speciei Megachile pluto este acoperită cu o un strat de păr negru și catifelat, însă are o dungă de peri albi pe partea din față a abdomenului. Are niște fălci enorme cu care adună rășină. Foto: BBC

Sponsorizați de Wildlife Global Conservation, cei doi au participat la o „vânătoare după specii pierdute” și au reușit să prindă o albină uriașă, s-o filmeze și s-o fotografieze, înainte de a o elibera. Anul trecut, Wyman a contribuit la un articol pentru blogul National Geographic, după două evenimente semnificative. După o călătorie la New York, unde a examinat cea mai mare albină din lume la Muzeul American de Istorie Naturală, Wyman a devenit interesat de această insectă legendară.

pluto3.jpg

A fost descoperăită o femelă din specia Megachile pluto. Foto: Clay Bolt

Apoi s-a aflat că două (nu unul, ci două!) specimene au fost scoase la licitație pe eBay în aprilie 2018. Acest lucru l-a determinat pe Wyman să plece în Indonezia în februarie 2019. Albina uriașă este în pericol și studiile ulterioare ar putea să ajute la perpetuarea speciei. Pentru moment, Convenția privind Comerțul Internațional cu Specii de Floră și Faună Amenințate de Dispariție nu restricționează comerțul internațional cu această albină, deși Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (UICN) a etichetat Megachile pluto drept „specie vulnerabilă”. Asta înseamnă că vânzarea cu 9.000 de dolari a fiecăruia dintre cele două exemplare este complet legală. Lăcomia colecționarilor, alături de extinderea plantaților de palmieri cultivați pe insulă pentru uleiul lor, expun la un mare risc această specie de albină. Clay Bolt subliniază că el și Wyman nu erau „siguri că albina mai exista”, iar descoperirea lor este cu atât mai îmbucurătoare. Cei doi, alături de UICN și alte organizații conservaționiste, speră să schimbe viitorul albinei uriașe, asigurându-i protecția de care are nevoie pentru a supraviețui.

pluto5.jpg

Eli Wyman ținând în mână un vechi exemplar din specia Megachile pluto. Foto: Clay Bolt

Nu se știe dacă cea mai mare albină din lume produce o cantitate imensă de miere, însă cu siguranță că a dat naștere unei mari agitații în comunitatea celor pasionați de insecte.

 

Articole similare selectate pentru tine

Vaccinul care ar putea salva albinele

Oamenii de ştiinţă din Finlanda au dezvoltat un vaccin comestibil despre care afirmă că reprezintă primul din lume ce protejează albinele, conceput în speranţa de a opri declinul acestor populaţii de insecte, fapt ce ar putea provoca o criză alimentară mondială.

Propolis, un veritabil antibiotic natural

Termenul ”propolis” este originar din limba greacă şi înseamnă ”partea dinaintea cetăţii”. Albinele folosesc propolisul pentru a-şi sigila stupul împotriva dăunătorilor: viruşi bacterii, dar şi pentru mumificarea intruşilor mai mari: alte insecte, şoareci, pe care albinele îi omoară şi îi învelesc în propolis ca să nu putrezească.

Din vremea în care oamenii vorbeau cu albinele

Multe popoare, inclusiv vechii egipteni, venerau albinele, pe care le considerau mesageri ai zeilor. Egiptenii le-au numit „lacrimile lui Ra” și chiar au folosit albina ca simbol pentru a reprezenta Egiptul de Jos în hieroglifa regală.