Ziua Culturii Naționale ”Dor de Eminescu” la Vârșeț

Jan 20, 2020

deca-konkurs-eminescu.jpg

La ”Casa Butoarcă” din Vârşeț, respectiv la sediul Consiliului Național al Minorității Naționale Române din Serbia și al Societății de Limba Română din Voivodina, a fost marcată Ziua Culturii Naționale, respectiv ziua de naştere a marelui poet român Mihai Eminescu.


Cu acest prilej, cuvinte de salut au adresat președintele Consiliului Național Român, Daniel Magdu și consulul general al României la Vârșeț, domnul Gheorghe Dinu, anunță rtv.rs. Din partea Consiliului Național Român au fost acordate numeroase diplome copiilor inspirați de Eminescu, care au scris lucrări la concursul intitulat ”Eminescu prin ochi de copil”, respectiv ”Eminescu - un simbol al culturii și identității naționale”. În program au fost asamblate şi muzica şi pictura, deoarece au fost interpretate şi câteva melodii populare româneşti şi au fost expuse câteva picturi ale pictorilor Violeta Țăpârdea din Satu-Nou şi Viorel Flora din Zrenianin. Premiul "Cartea anului 2019" a Editurii Societății de Limba Română a revenit "Monografiei 70 de ani ai Redacției Române a Postului de Radio Novi Sad” a autorului Lucian Marina.

lucian-marina-knjiga-godine-2019-vrsac.jpg

Totodată a fost marcată şi Ziua de 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române, despre care au vorbit oaspeții din România, iar Asociația femeilor "Mâini harnice bănățene" din Petrovăsâla au expus diferite lucrări de artizanat, costumuri de port național şi prăjituri.

 

Articole similare selectate pentru tine

Ziua și Sărbătoarea Liceului ”Borislav Petrov Braca” din Vârșeț

Ziua Liceului „Borislav Petrov-Braca” din Vârşeţ şi patronii spirituali ai acestei instituții de învățământ - Sfinții Chiril și Metodie au fost marcați în mod festiv, prin cântece, dansuri și poezii, pe data de 24 mai a.c., în amfiteatrul Liceului.

Ziua în care Vârșețul a fost amenințat de erupția vulcanică!

Din adâncul muntelui s-au auzit bubuituri, de parcă lava, sub înaltă presiune, amenință să explodeze tot momentul la suprafață. Înspăimântați de erupția vulcanică, cetățenii au trimis o delegație la primărie, unde au încercat să-i liniștească explicându-le că Vârșețul și zona înconjurătoare nu este amenințată de nici un vulcan. Dar degeaba, frica era mare.

Zborul lui Aurel Vlaicu la Vârșeț

Aurel Vlaicu, pionier al aviației mondiale, acela care s-a încumentat să zboare deasupra Bucureștiului, deasupra Vienei, în vara anului 1912 a zburat și peste Vârșeț.