Transumanismul - un viitor fără oameni

May 12, 2020

transumanizmul1.jpg

Viitorul nu a fost niciodată mai nesigur. Tehnologiile care conduc dezvoltarea umanității, pentru prima dată în scurta istorie a speciei umane, sunt capabile să devină independente de oameni și să meargă pe propriile căi separate. Oamenii vor supraviețui ca oameni sau se vor transforma în post-oameni?


Un subiect foarte interesant prezentat în cadrul seratei „Ce a vrut să spună scriitorul?!” organizată de Asociația Iubitorilor de Artă „VAU ARS”din Vârșeț, oaspete fiind Viktor Radun, profesorul de economie și management la Universitatea Metropolitană din Belgrad. Pe lângă ocupația profesională, domeniile sale de studiu includ poezia și proza, traducerea, filozofia, misticismul și studiile viitorului. Moderatorul seratei a fost Verica Preda PreVera, iar despre cartea prezentată ”Transumanismul - un viitor fără oameni” a vorbit și istoricul Neven Daničić. În dezbatere pro și contra s-au inclus și Nikolina Babić, Marica Ćosić, Zorana Tomić, Angela Tot, Anja Radovanović, Eva Kokai, Nikola Mijailović, Nikola Stanišić și Zdravko Šumić.

transumanism-2(1).jpg

Interesul lui Viktor Radun de transumanism provine, în primul rând, din interesul său pentru umanism în general. Transumanismul apare recent, la finea secolului XX, iar adepții acestuia sunt fascinați de mașini și de tehnologii noi, în primul rând de nanotehnologie, și sunt convinși că în viitorul nu prea îndepărtat (se prevede intervalul de la minim 15 la maxim 35 de ani), va exista un așa-numit punct de singularitate când inteligența artificială va deveni mai inteligentă decât omul. Aceasta, potrivit transumaniștilor, este începutul unei noi evoluții a umanității din care omul va apare într-o ediție mult mai bună, fără aspecte nedorite caracteristice omului, cum ar fi prostia, suferința, boala, îmbătrânirea și moartea involuntară. Totuși, din punct de vedere uman, a căuta ajutorul mașinilor pentru a îmbunătăți omul este greșit și periculos.

Crearea inteligenței artificiale este deja în curs, confirmă oaspetele seratei. Pe lângă numeroșii oameni de știință care muncesc din greu pentru a crea inteligență artificială, toți cei care folosesc smartphone-uri și aplicații sociale precum facebook, instagram etc, contribuie la apariția inteligenței, deoarece toate datele colectate sunt arhivate în baze de date enorme (Google deținând una dintre acestea), servind pentru a ajuta la crearea inteligenței artificiale prin urmărirea comportamentului uman.

Dacă totul merge așa cum prevăd transumanii, pe lângă noi, planeta Pământ va fi populată de cei care nu se vor numi oameni și vor fi mai avansați decât specia umană, deoarece sunt o specie hibridă a inteligenței umane și artificiale.

Pe profesorul Viktor Radun cu siguranță în vom asculta din nou în încaperile Asociației Iubitorilor de Artă „VAU ARS” fiind aceasta o temă interesantă, controversată și foarte actuală care deschide multe întrebări majore strâns legate de mersul omenirii în viitor.

Aneta Gașpar

 

Articole similare selectate pentru tine

E foarte posibil ca rasa umană să devină o rasă de sclavi

Dan Cautiş, fost profesor la Universitatea Politehnică din București, a plecat din România în anii ’80 și a predat, în cadrul Universității Georgetown, din Washington, SUA, cursuri despre transumanism, singularitate și impactul evoluției tehnologice asupra oamenilor. Într-un interviu acordat publicaţiei Playtech, domnia sa a vorbit despre direcţia în care se îndreaptă omenirea, în contextul în care aceasta, așa cum o știm în prezent, nu va mai exista pentru mult timp.