Măsuri naturale pentru dezinfecția stupilor

Oct 28, 2020

dezinfectia-stupilor1.jpg

Sănătatea în stupină în mare parte depinde de măsurile igienice și sanitare pe care le aplică apicultorul, iar cel mai important lucru este prevenția contra apariției și răspândirii bolilor infecțioase.


O stupină neglijată și prost întreținută poate provoca scăderea imunității albinelor ceea ce cu siguranță duce la apariția bolilor. Dezinfecția naturală nu are prea multă importanță în apicultură, din păcate acest subiect în sine este neglijat și în literatura apicolă, deși este foarte important, mai ales pentru educația tinerilor apicultori, deoarece dacă nu li se oferă posibilitatea de a dobândi cunoștințele necesare în acest domeniu, societățile lor vor fi expuse la diverse boli la începutul apiculturii și lipsa lor de experiență pentru a face față acestui lucru poate avea consecințe imprevizibile pentru comunitatea de albine.

Toamna aceasta condițiile meteorologice sunt în favoarea apicultorilor, toți cei experimentați au început să dezinfecteze stupii, deoarece trebuie să lupte preventiv pentru fiecare albină care este foarte importantă pentru iernarea societății.

Terenul din jurul stupinei este contaminat cu diferite boli, deoarece există o mulțime de albine moarte pe care nu le vedem și care sunt cauzele acestor boli.

Apicultorii folosesc diverse preparate pentru dezinfectarea stupilor, începând cu cele chimice, sifon caustic și mulți se lipesc de el ca de un gard beat, susținând că au obținut un efect dublu, au distrus sporii bolilor infecțioase și, în același timp, au împiedicat creșterea buruienilor în sezonul de primăvară. Însă, majoritatea apicultorilor nu sunt susținători ai utilizării preparatelor chimice, deoarece este o sabie cu două tăișuri: mai întâi se distruge flora și fauna din stupină și, prin urmare, toate microorganismele utile, se distruge ceea ce este necesar și ceea ce nu este necesar folosind aceste preparate.

De recomandat este folosirea doar preparatelor naturale pentru dezinfectarea stupilor. Practic, mai întâi stupina trebuie să fie bine aranjată (tundem iarba și greblăm toate buruienile din jurul stupilor din zona mai largă), apoi în spatele stupilor cu diametrul de 2m și în fața stupilor până la 6-8m se pulverizează terenul, standurile, stâlpi, cu soluția de 5% EM probiotic pentru albine. Ce realizăm cu asta? Obținem un covor protector de la microorganisme pozitive și, prin urmare, germenii bolilor infecțioase nu au un mediu de dezvoltare, iar stupina este sanitară și ecologică.

A doua fază de dezinfectare a stupilor se desfășoară la începutul primăverii, când se pictează pomii fructiferi. 10 litri de apă se îmbină cu 1 kg de var stins, se strecoară bine amestecul, se toarnă în pompă și în acest fel se dezinfectează pomii din jurul stupilor. După aproximativ 20 de zile, se stropește cu cenușă pe lângă stupine, care este și un dezinfectant natural pentru stupi.

Pe vremea bunicilor noștri, când nu existau preparate chimice, se foloseau var și cenușă, stupii erau îngrădiți, accesul nu era permis nimănui din exterior, chiar nici majorității membrilor familiei. Acest lucru nu a fost întâmplător, erau măsuri în beneficiul albinelor să nu se infecteze, așa că apicultorii trebuie să respecte principiul conform căruia stupina este o oglindă a apicultorului, trebuie să i se acorde o mare importanță, mai ales în ceea ce privește igiena, deoarece supraviețuirea albinelor astăzi depinde în mare măsură de noi, pentru că noi suntem principalele cauze ale tuturor necazurilor a acestor ființe divine în ultimele decenii.

Tereza Gașpar

 

Articole similare selectate pentru tine