Un volum de excepţie despre românii din Serbia de Nord-Est la Editura "Libertatea"

Oct 20, 2021

245589400_3043663599249526_2767347099755950233_n.jpg

Sâmbătă, 16 octombrie a.c. în sala Centrului de Cultură din Vârșeț a fost lansată cartea "Românii din Nord-Estul Serbiei între anii 1804-1948" precum și traducerea acesteia "Rumuni/vlasi u Severoistocnoj Srbiji 1804-1948" a autorului dr. Draghișa Costandinovici din Kladovo, apărută la Editura "Libertatea.


Moderatoarea evenimentului a fost Teodora Smolean, redactorul responsabil al Editurii "Libertatea", iar despre carte au vorbit: Mariana Stratulat, directorul C.P.E. "Libertatea", Valentin Mic, directorul adjunct al C.P.E. "Libertatea", dr. Mircea Măran, recenzentul cărții și autorul.

În pauzele muzicale s-au prezentat soliștii Stefan Radovanovici la fluier și cimpoi și Jela Marjanović, voce.

Cei interesați de carte, fie în limba română sau a cărții în limba sârbă o pot procura de la editor sau autor.

Knjige Kostadinovic.jpg

Prefața la ediția a doua scrisă de dr. Mircea Măran, istoric

Istoria românilor din Serbia de Nord-Est reprezintă un domeniu care până în prezent nu a fost cercetat în mod satisfăcător în istoriografia sârbească și românească. Această populație românofonă, care nu are pe deplin și clar formată identitatea națională, care oscilează între identitatea valahă, română și sârbă, este specifică prin obiceiurile sale, prin cultura sa populară, credința sa, cu multe rămășițe din perioada precreștină, până în prezent a atras atenția în special a etnologilor și antropolingviștilor, și într-o măsură mai mică a istoricilor, care încă nu au intrat mai adânc, pormind de la izvoarele arhivistice, în cercetarea problemei originii lor, a dezvoltării lor istorice și a cauzei formării acestei identități specifice care este prin multe din caracteristicile sale specifică în Europa. Volumul care se găsește în fața noastră reprezintă una din abordările acestei teme și în mare măsură este o lucrare de pionieriat în acest domeniu, al cărei autor, Draghișa Traian Costandinovici, provine chiar din rândul acestei populații.

Autorul a prezentat istoria românilor din Serbia de Nord-est în perioada anilor 1804-1948 folosindu-se în primul rând de sursele arhivistice din România și de bibliografia în limba română, iar apariția acestui volum în ediția a doua, la editura "Libertatea" din Panciova, cât și a traducerii lui în limba sârbă la aceeași editură, reprezintă prima sa publicare în Serbia.

Volumul intitulat Românii din Serbia de Nord-est 1804-1948 reprezintă de fapt teza de doctorat, parțial modificată, a domnului Draghișa Traian Costandinovici. Prima ediție în limba română a fost publicată în anul 2008 la editura Ligii Culturtale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, în colaborare cu editura Semne din România, cu o prefață semnată de prof. dr Victor Crăciun și cu o postfață semnată de prof. dr Gheorghe Zbuchea, iar în fața noastră este, după cum am amintit, cea de-a doua ediție, publicată la edituta Libertatea din Panciova, care are ca obiectiv să prezinte cititorilor din Serbia rezultatele cercetărilor pe care le-a realizat acest autor și atitudinea sa Față de această chestiune, cu care poate că nu sunt toți de acord, dar care este importantă prin faptul că reprezintă o lucrare de pionieriat în domeniul cercetării istoriei românilor din Serbia de Nord-est, în care autorul își prezintă punctul său de vedere a acestei teme deosebit de interesante, dar care nu este încă suficient de cercetată și de clarificată în istoriografie.

Cu siguranță că acest volum va atrage atenția cititorilor interesați de istoria românilor din Serbia, dar și a opiniei publice de specialitate, reprezentând încă o contribuție la cercetarea istoriei relațiilor româno-sârbe de-a lungul secolelor.

Editura "Libertatea"

Foto: Aneta Gașpăr

 

Articole similare selectate pentru tine