Adăpost pentru „albinele rătăcite”

Aug 16, 2020

azil1a.jpg

Primul adăpost pentru albine a fost deschis în stupina experimentală „Košutnjak”, pentru albinele care s-au roit încercând să se stabilească în diferite părți ale orașului, provocând astfel o teamă oarecum nerezonabilă a concetățenilor. Astfel, datorită unor oameni buni de la companii responsabile din punct de vedere social și a „Asociației Apicultorilor din Belgrad”, aceste insecte purtătoare de miere își vor avea și refugiul, chiar dacă este temporar.


  • Suntem extrem de mândri că Belgradul se află oficial pe harta orașelor care au dat dovadă de grijă pentru albine, care sunt importante pentru ecosistem. Pe tot parcursul anului, primim un număr mare de anunțuri pentru a prelua albinele împrăștiate din habitatele lor nefirești, iar acum, datorită parteneriatului cu compania „Deleuze Serbia”, avem ocazia să le plasăm imediat în casa lor. Este o victorie pentru apicultură și un pas mai departe pentru conservarea biodiversității - a declarat președintele „Asociației Apicultorilor din Belgrad” Stanko Rajić pentru cotidianul ”Politika”.
  • Așadar, primii și cei mai buni „prieteni” zburători ai omului, singurele insecte care produc hrană pentru oameni, ajung în noua lor casă.

Realizarea acestui proiect neobișnuit a demarat pe 20 mai, de Ziua Mondială a Albinelor. La acea vreme, deja s-a decis ca adăpostul de albine din Košutnjak să devină în curând o casă pentru roiurile fugite care încercau să se stabilească în cele mai neobișnuite locuri din oraș - pe cauciucuri auto, în jgheaburi, butoaie goale, sub streașină, chiar și în apartamente - oriunde au simțit că își pot menține comunitatea în pace. Acțiunea umană a fost ajutată și de unii oameni obișnuiți, de consumatorii care au cumpărat în magazinele companiei „Deleuze” și în acest fel au participat la programul de fidelizare „Albinele creative”.

Aproximativ un milion de dinari au fost colectați și totul a fost gata pentru ajutorul acestor insecte de neînlocuit să își continue viața în siguranță și atunci când sunt lăsate fără casa lor inițială, să găsească un nou habitat și să continue să contribuie imensibil la umanitate.

  • Având în vedere că albina a fost declarată specie pe cale de dispariție în 2017, fiecare roi salvat reprezintă o victorie unică a apiculturii și conservării biodiversității, la nivel global, la nivelul întregii lumi. Este extrem de important ca albinele evadate să își aibă refugiul și, în același timp, Belgradul să fie pe harta orașelor în care conservarea albinelor, ca insecte foarte importante pentru consumul uman, va crește la un nivel mai ridicat - a spus președintele „Asociației Apicultorilor din Belgrad”.

  • Stanko Rajić a explicat că albinele își părăsesc stupii din cauza unor circumstanțe naturale și extraordinare. El a amintit că beneficiul pe care îl creează prin polenizare este de multe ori mai mare decât valoarea obținută din toate produsele apicole la un loc, precum și că aceste insecte sunt responsabile pentru supraviețuirea celui mai mare număr de plante. Această teză este susținută de faptul că peste 75 la sută dintre principalele plante cultivate, cele mai importante în nutriția umană, depind direct de albine ca polenizatori. În ciuda a toate acestea, suferințele lor sunt adesea cauzate de neglijența persoanelor iresponsabile.

  • Este foarte important pentru noi să ajutăm continuu comunitatea în care trăim și să includem aspectul responsabilității sociale în programele de loialitate. Când am conceput un proiect care vizează protejarea albinelor și păstrarea naturii, am întâmpinat reacții pozitive din partea clienților, cu ajutorul cărora am reușit să deschidem primul adăpost de albine. Cert este că masa noastră este bogată în fructe și legume datorită lor și tocmai de aceea construcția azilului pe Košutnjak este contribuția noastră la un ecosistem mai bun și mai sănătos - a spus Filipos Nanopulos, șeful departamentului de marketing al companiei „Deleuze”.

  • Filipos a subliniat că la propunerea mai multor uniuni apicole, inclusiv a lor, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a votat pentru ca Ziua Mondială a Albinelor să fie 20 mai. Această dată a fost propusă pentru că cea mai viguroasă dezvoltare a albinelor este în luna mai în emisfera nordică, iar în acea zi a luat naștere și fondatorul și învățătorul apiculturii moderne, slovenul Anton Janša.

Aneta Gașpar

 

Articole similare selectate pentru tine

Vaccinul care ar putea salva albinele

Oamenii de ştiinţă din Finlanda au dezvoltat un vaccin comestibil despre care afirmă că reprezintă primul din lume ce protejează albinele, conceput în speranţa de a opri declinul acestor populaţii de insecte, fapt ce ar putea provoca o criză alimentară mondială.

Propolis, un veritabil antibiotic natural

Termenul ”propolis” este originar din limba greacă şi înseamnă ”partea dinaintea cetăţii”. Albinele folosesc propolisul pentru a-şi sigila stupul împotriva dăunătorilor: viruşi bacterii, dar şi pentru mumificarea intruşilor mai mari: alte insecte, şoareci, pe care albinele îi omoară şi îi învelesc în propolis ca să nu putrezească.

Megachile pluto, albina gigantică

Insulele Moluce de Nord sunt un lanț de insule care fac parte din arhipelagul indonezian. Aici vom găsi superba atracție turistică Bali și cafeaua javaneză. Insulele nordice nu sunt la fel de mari precum cele din sud, însă adăpostesc o comoară biologică. Pe insulele Tidore, Bacan și Halmahera trăiește cea mai mare albină din lume.